Det skal du være opmærksom på ved et børnetestamente

Sponsoreret indhold

Har du tænkt over hvad der sker med dine børn, hvis du bliver involveret i en bilulykke i morgen, hvis du bliver ramt at et attentatforsøg eller du får et hjertetilfælde og dør? De fleste danskere tænker ikke denne tanke, for det sker altid kun ”for naboen”.

Børn under 18 år

I tilfælde af man har børn under 18 år og særlig mindreårige børn, bør man overveje, hvem der skal overtage forældremyndigheden, hvis man dør. Det skyldes at barnet står tilbage i en utryg situation uden forældre.

Det er statsforvaltningen der bestemmer hvem der skal overtage forældremyndigheden over børnene efter forældrenes død. De forhører sig blandt venner og familie, om der er nogen der ønsker at overtage børnene. Hvis der er flere der ønsker børnene, så vil statsforvaltningen se på flere forskellige parameter. Statsforvaltningen skal dog gætte sig til hvem forældrene fandt bedst egnet til at overtage forældremyndigheden. I et børnetestamente tager man stilling til, hvem man som forældre finder bedst til at varetage sine børns interesser, i de tilfælde hvor begge forældre er borte. Børnetestamentet er dog kun et ønske, men statsforvaltningen lægger ofte dette til grund, dog ikke såfremt at de valgte værger er alkoholikere.

testamente

Ene forældre med forældremyndighed 

Hvis det er dig, og kun dig, der har forældremyndigheden over barnet, kan du lave et børnetestamente, uden den anden forældre skal skrive under på børnetestamentet. Du skal dog være opmærksom på, at barnets anden forældre har fortrinsret til at få barnet. Hvis du mener at den anden forældre ikke kan tage varer på barnet, bør du skrive dette i børnetestamentet. Så kan statsforvaltningen medtage det, i deres overvejelser om barnets fremtidige værger.

Hvis man derimod deler forældremyndigheden, skal begge forældre underskrive testamentet. Det betyder også, at man skal være enige om valget af værger. Børnetestamentet får herefter kun betydning, hvis begge af jer dør.

Når barnet er 12 år, vil statsforvaltningen endvidere spørge barnet, hvad barnet ønsker. Det sammenholdes med børnetestamentet, og er med til at danne grundlag for barnets værger.

Endelig skal det oplyses at gudfar eller gudmor, der bære barnet under dåben i kirken, ikke overtager forældremyndigheden ved jeres død. Dette er blot en religiøs handling, som ikke har nogen betydning for valget af forældremyndigheden. Det er til trods for mange, tror det gør sig gældende.

Du kan blandt andet her nemt oprette et børnetestamente, samtidig med du laver et notar- eller vidnetestamente. Du tager derfor også samtidig stilling til din arv, og om der er særlige testamentariske bestemmelser der skal gøre sig gældende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.