Her er alt hvad du skal vide om vores nye Terrazzogulv

Vi har længe snakket om at forny vores hjem, hvor gulvet har været en frustration i mange år. Det var gammelt og slidt og så i bund og grund ikke særlig godt ud. Så det var på tide at opgradere! 🙂

Meeeen, at vælge det rigtige guld kan faktisk være noget af en opgave. Her er vores svar på påtale om, hvorfor netop vi valgte terrazzo.

De parametre du skal vælge gulv ud fra er rengøring, vedligeholdelse, reparation og økonomi. Og så skal du selvfølgelig vælge et gulv du kan holde ud til at se på i flere år.

Hvad er et terrazzogulv?

Terrazzogulve er baseret på en ældgammel gulvteknik, som blev brugt i det antikke Grækenland. Dengang blev granit- og marmorskærver nedlagt i en blanding af gips og kalk. I dag er man gået over til et epoxy bindemiddel i stedet for cement, da det er sejere og mere fleksibelt. Det eneste gulv som er mere holdbart end et terrazzogulv er betongulv.

Fordele og ulemper ved terrazzo

Efter støbning af gulvet, skal det slibes jævnt og glat, hvorpå det bliver smudsafvisende. Gulvet bliver efterfølgende overfladebehandlet, så det er nemt at rengøre samt holde ved lige. Et terrazzogulv er ikke svækket af fuger, som ellers har en tendens til at samle snavs og fugtighed.

Levetiden på et terrazzogulv er langt, og gulvet holder sig flot, hvis man vedligeholder det. Når gulvet efter nogle år bliver mat og kedeligt at se på, kan det friskes op med en overfladeslibning. Bliver gulvet beskadiget ved at man f.eks. taber noget hårdt, kan det nemt og billigt repareres. Derfor er gulvet sårdeles velegnet til rum med stor slitage som fx hotellobbyer, kontorer, foyer osv.

Terrazzo har gennem årene været det mest foretrukne gulv til badeværelser. Dog kan gulvet ikke tåle syreholdige produkter som afkalker, da gulvet er cement og marmorbaseret.  Derfor kræver gulvet vedligeholdelse i rum som badeværelset. Endvidere er der en del krav i forhold til afløb, og gulvvarme. Tag en snak med din lokale fagmand inden du beslutter dig for at anlægge et terrazzogulv.

Også til udendørs brug

Terrazzo er sårdeles velegnet til udendørs brug også. Gulvet tåler hård slitage og så er det frostsikkert. Mange benytter det også derfor på deres udendørs trapper. Du kan kombinere gulvet med mosaikker eller dekorationer. Materialerne kan være glas, sten eller metal. Resultatet kan derfor gøres personlig og unikt. Mosaik i haven kan også være med til at gøre stemningen i haven mere eksotisk. Det er også muligt at variere udtrykket i Terrazzo ved at ændre farvekombinationen af bund og skærver, samt give det et dekorativt udtryk ved at blande store og små sten eller skærver.  Mulighederne ved et terrazzo er mange, så tag en snak med en havearkitekt eller fagmand, hvis du overvejer at bruge terrazzo udenfor.

Som du kan læse dig til, så er der mange overvejelser og det er derfor utrolig vigtigt at man støtter sig op af fagfolk. Vi benyttede os af Vesla Gulve fra Videbæk. Efter en stor runde af informationssamling stod det klart, at de havde kompetencerne og know-how til at give os ligepræcis det gulv vi ønskede os. Vi kan kun på det varmeste anbefale dem.

I kan læse mere om gulvlægnings firmaet – Vesla Gulve her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.